Boule eller Petanque, er et spill og en sport som spilles ved hjelp av kuler i stål som kastes mot en liten trekule – grisen. Målet er å kommer nærmest grisen, og det spilles til 13 poeng. Den moderne varianten har sitt opphav i Frankrike, nærmere bestemt Provence.

Pétanque stammer fra Frankrike som en utvikling av det eldre jeu provençal, hvor man, i motsetning til Pétanque hvor man står stille, kaster med tilløp. Det franske navnet, Pétanque, kommer fra ordet Petanca, som betyr “føttene plantet”.

Regler lik dagens ble fastsatt rundt 1910. Det er nå en utbredt fritidsaktivitet i mange land, men også en organisert idrett.

Fédération Internationale de Pétanque et Jeu Provençal, et internasjonalt forbund, ble stiftet i 1958. VM ble for første gang arrangert i 1959 (kvinner 1988) og nordisk mesterskap har vært arrangert siden 1982.

I Norge ble de første klubbene dannet tidlig i 1980-årene. Norges Petanqueforbund ble stiftet i 1984 som Norges Boule Forbund, og det har siden 1985 vært norgesmesterskap i Boule.

Dette er spillet man kan se i enhver fransk by. Innbyggerne, som oftest menn, samles på byens Boulebane og legger  bak seg flere timer med Pétanque. Dersom dere skulle komme over dette på besøk i en av de mange landsbyene anbefales det virkelig å ta en pause fra bytraskingen og få med dere denne kunsten av et spill!

Vi blir kanskje ikke like gode som de franske mennene, men vi har i alle fall en Bouledrome laget av et lokalt firma på en profesjonell måte hvor vi kan øve og, ikke minst, kose oss en hel del.

 

 

En typisk Bouledrome i en fransk landsby

En typisk Bouledrome i en fransk landsby

Boule

Boule

Kast fra en ring i grusen og kom så nærme “grisen” som mulig

 

hei

Det er viktig å måle opp avstandene nøyaktig 🙂